top of page

Ah meneer een mooie vogel wil ik zijn...

Met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn. Dan kan ik slapen op een wolk, de lucht doorklieven als een dolk en het zonlicht vangen met een boog.

Deze tekst klinkt u misschien wel bekend in de ogen, weet u nog hoe het deze jongen vergaan is? Volgens de zanger Tim Visterin (die dit liedje in 1996 uitbracht), zit er sindsdien boven in de lucht een nieuwe vogel in z’n dolle vlucht. Al wat hij weet, is wat hij deed, hij maakt plezier, hij maakt plezier als een mooi dier, ergens ver van hier.

Geveerde bezoekers

Of misschien toch ook niet zo ver… want als je goed in de tuin rondkijkt, zal je zien dat heel wat vogels er genieten van hun vlucht. Sommige vogels vliegen over, anderen landen in uw tuin en rusten even uit. Wie een voederbakje geplaatst heeft, zal het al gemerkt hebben. De vogels vinden keer op keer de weg terug naar uw tuin. Ze pikken de graantjes gretig op.

Nog mooiere tafereeltjes krijgt u als u een vogelbadje plaatst. Het duurt niet lang voor de vogeltjes zich komen wassen in uw tuin. De moeite waard om het eens uit te proberen!

Bent u op zoek naar een vogelbadje, neem dan een kijkje in de webshop www.tuincocon.be, makkelijk besteld en snel geleverd!Hieronder vindt u alvast enkele foto's van ons assortiment.

Vogeltelweekend

Vorige week organiseerde Natuurpunt het jaarlijkse vogeltelweekend. Dat steeds meer mensen even de tijd willen nemen om te genieten van hun tuin en de vogels die op bezoek komen, blijkt uit de stijging van het aantal tellers.

U hoeft geen vogelkenner te zijn om de verschillende vogels in uw tuin te herkennen. Natuurpunt zorgde voor een mooi en duidelijk overzicht van de meest voorkomende vogels. Volgens de telling komt de koolmees het vaakst voor in de Vlaamse tuinen. Op de voet gevolgd door de huismus. De vink staat op de derde plaats. Jammer genoeg werden er opvallend minder merels geteld. Dit komt door het usutuvirus. Een virus dat vooral deze mooie zangvogels en uilen treft met een massaal sterftecijfer tot gevolg. Natuurpunt doet dan ook een oproep om de nestjes van merels goed te beschermen.

Bingo!

Hebt u het telweekend gemist, maar lijkt het u wel fijn om een half uurtje in de tuin of naar uw balkon te speuren naar geveerde bezoekers? Organiseer dan uw eigen telhalfuurtje. Even gewoon rustig genieten in een comfortabele stoel, met een drankje en uw telkaart bij de hand.

Ook voor kinderen is dit een geweldige bezigheid! Niet enkel op de smartphone en ipadschermen valt er vanalles te beleven! Kijk maar eens door het raam, veel interactiever kan een spel niet worden!

Zin in een half uur natuur?

  1. Druk voor iedereen die wil meedoen een tellijst af (https://vogelweekend.natuurpunt.be/wp-content/uploads/2016/10/telformulier-HGVW-2018.pdf),

  2. Verspreid jullie en zoek een leuk en rustig plaatsje in de tuin, op het balkon, in het bos of in het park en tellen maar!

  3. Duid hoeveel vogels je van welke soort ziet. Is het half uurtje om? Vergelijk jullie telkaarten, hebben jullie dezelfde vogels gezien?

Nog leuker wordt het als jullie fluitbingo spelen.

  1. Knip de tekeningen van de vogels op te tellijst uit.

  2. Geef aan elke deelnemer (en jezelf natuurlijk) 2 tekeningen van vogels. Deze vogels moet hij/zij spotten. Tip: de koolmees, huismus en vink werden bij de telling het vaakst gezien in tuinen. Je kan ervoor kiezen aan iedereen andere prentjes te geven.

  3. Maak het stil en kijk samen in uw tuin/het park/het bos, Wie erin slaagt als eerste z'n beide vogels te zien (en er misschien wel een foto van kon nemen?), fluit een deuntje en is gewonnen!

Ik wens jullie heel veel plezier met jullie half uur natuur!

Laat gerust weten welke vogels jullie gespot hebben en hoe het spelletje bij jullie verlopen is.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page