Het gras is groener aan de overkant.
Laat het gras maar groeien....

Denk je aan een tuin, dan is het eerste beeld dat bij je opkomt misschien wel dat van een mooi grasveld. Niet te verwonderen. In het overgrote deel van de Vlaamse tuinen is gras nog steeds een gevestigde waarde. Maar sinds enkele jaren komt daar verandering in.
.... ik rij het nooit meer af
Meer en meer mensen willen van hun tuin een extra leefruimte maken. Een plaats om te genieten en te ontspannen, een plaats waar kinderen kind kunnen zijn en de wereld kunnen ontdekken. Maar een mooi gazon vraagt veel tijd en onderhoud. De grasmaaier is nooit ver weg en het onkruid moet zeker twee wekelijks gewied worden. Voor wie dit niet graag doet, is dit een hele opgave. En hier spelen de fabrikanten handig op in. Ze hebben gras uitgevonden dat je nooit moet maaien (had Sam Goris dat maar geweten toen hij z'n liedje 'laat het gras maar groeien' uitbracht in 1995).
Kunstgras zit in de lift! De ene matten zien er al realistischer uit dan de anderen. Maar toegegeven, het is een mooi alternatief voor wie groen in de tuin wil maar opziet tegen het onderhoud. Wees maar zeker dat dit gras groener is, daar aan de overkant! En dat het hele jaar door.

Voor kleine tuinen is kunstgras lang niet het enige alternatief voor gras. Veel hangt af van wat je van je gazon verlangt. Als het een plaats is om te springen, lopen, vallen en rollen dan blijft een natuurlijk gras gazon (met de juiste zaadmengeling) ongeëvenaard. Het enige te overwegen alternatief is kunstgras.
Als het gazon vooral een deel is van de tuin en niet dient om intensief over te wandelen, dan zijn volgende bodembedekkers wel het ontdekken waard:
Tijmgazon (Thymus)
kamille (Chamaemelum)
Stekelnootje (acaena)
Koperknoopje (leptinella)
Bodembedekkers als alternatief
De term 'bodembedekkers' onthult al een groot deel van de speciale eigenschap van deze planten. Het zijn planten die erg sterk zijn en breed uitgroeien. Omdat het om lage plantjes gaat, ontstaat zo een mooi dicht tapijt. Dit oogt niet alleen mooi, het houdt ook het meeste onkruid tegen. Enkel in het voorjaar kan het voorkomen dat het onkruid sneller groeit dan de bodembedekker. Verder vragen deze planten niet veel zorg en aandacht. Een ideale aanwinst in de tuin!
Tijmgazon

Een tijmgazon vormt een mooie groene plaats in de tuin.
Voordelen: heerlijk geurende plant, mooi groein, weinig onderhoud, geen grote eisen naar zuurtegraad van de grond, snel resultaat, mooi in combinatie met siergrind.
Aandachtspunten: heeft voldoende zon nodig, je mag er niet vaak over stappen, niet volledig onderhoudsvrij (in de lente de tijm iets terug knippen)
Kamille (Chamaemelum)

Kamille wordt vaak als grasvervanger gebruikt.
Voordelen: snel groeiende bodembedekker, combineert mooi met stapstenen ter vervanging van gras of siergrind, kan tussen siergrind groeien, Heerlijke geur.
Aandachtspunten: stelt hogere eisen aan bodem dan tijm, in natte winters en hete zomers kunnen er kale
plekken ontstaan.
Stekelnootje (acaena)

Stekelnootje als grasvervanger.
Voordelen: winterharde groene plant die van juni tot augustus bloeit, rond augustus komen de opvallende vruchtjes.
Aandachtspunten: Te natte grond is nefast voor deze plant, vooral in de winter. Niet te vaak over wandelen om beschadiging te voorkomen.
Koperknoopje (Leptinella)

Deze bodembedekker heeft gele bloemen. De plant lijkt een beetje op varens.
Voordelen: kan gemaaid worden als de bladeren te lang worden, kan tussen stapstenen geplaatst worden. Vormt een goed onkruidremmend tapijt, is zacht aan de voeten.
Aandachtspunten: deze plant heeft een waterdoorlatende grond nodig. Niet te veel over wandelen om beschadiging te voorkomen.
Dus... laat het gras gerust groeien of rij het nooit meer af, die keuze is aan jou!
Bronnen foto's:
www.royalgrass.be
https://www.pinterest.com/pin/305259680983164090/?lp=true
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stekelnootje
https://www.tuinkruiden.net/tag/tijm/